Bier proeven: Hoe doe je dat?

Bier proeven

Daar zit je dan, zojuist neergestreken op de terrasstoel en je hebt zin in een biertje. Nu kun je bij de Hemel je hart ophalen, want er is keuze uit twaalf zeer verschillende bieren die in Stadsbrouwerij de Hemel gebrouwen worden.

Maar bij het openslaan van de kaart schrik je: de namen van de bieren komen je onbekend voor. Je kunt niet terugvallen op een zekere, veilige keuze. Nee, vandaag moet je eraan geloven: je gaat een nieuw bier proeven.

Voor sommigen is het proeven van bier een ware wetenschap: met academische precisie weten ze toetsen van mango en citrus te herkennen in de geur, en weten ze de afdronk in zeer rake termen te typeren. Veelproevers onderscheiden gemakkelijker verschillen in geur, smaak, mondgevoel en afdronk. Ieder bier is anders en over ieder bier valt dus iets anders te zeggen.

Maar proeven van een glas gerstenat is helemaal niet iets dat enkel is weggelegd voor bierconnaisseurs. Iedereen die een biertje drinkt vormt zijn of haar eigen ervaring en mening. Maar ook wanneer jij je als ongeoefende bierliefhebber op het terras laaft aan een nieuw biertje, zijn er stappen die je kunt volgen die het simpelweg lessen van de dorst scheiden van het goede proeven. Om een goede proefervaring te creëren, doorloop je de volgende drie stappen: kijken, ruiken en proeven.

bierproeverij nijmegen

Kijken

Neem nog voor je daadwerkelijk met het proeven aan de slag gaat eens de tijd om je biertje aandachtig te bekijken. Houd het glas tegen de zon in en onderzoek hoe je drankje eruit ziet. Ieder bier heeft zijn eigen kleur, mate van troebelheid en dikte van het schuim. Al deze uiterlijkheden geven je al een hoop informatie over het bier, nog vóór je überhaupt een eerste slok genomen hebt. Bier smaakt niet alleen heel lekker; de ervaring van het bierdrinken begint al bij het bekijken van je glas.

 

Ruiken

Het proeven begint, vreemd genoeg, met de neus. Wist je dat het grootste gedeelte van je smaak bepaald werd door je reukzintuig? Het is voor het proeven van een biertje dus essentieel om via de neus kennis te maken.

Dus ruik aan je bier (maar pas op dat je je neus niet in het schuim steekt). Wat ruik je? Sommige bieren ruiken fruitig, andere kruidig. Of zoet. Sommige bieraroma’s kunnen zelfs toetsen van chocolade bevatten.

Laat het bier na een eerste poging in je glas walsen: op die manier komen meer aroma’s vrij. Je zult zien dat de geur van bier de dorst ernstig kan vergroten!

Wat jij ruikt kan anders zijn dan wat een ander herkent. Door erover te praten, kun je elkaar helpen geuren beter te herkennen. De zoektocht naar jouw favoriete bier onderneem je dan ook het best samen!

bierbrouwerij nijmegen de hemel

Proeven

Na al het voorwerk dat je hebt verricht, kun je beginnen aan het belangrijkste onderdeel: het proeven.

Neem een slok van het bier. Nu is het van belang dat je de slok goed rond laat gaan in je mond. Laat het bier vloeien over je tong, langs je tanden en je gehemelte. Op die manier beleef je een optimale smaakervaring!

Concentreer je op het mondgevoel dat het bier afgeeft en neem de tijd om goed te proeven. Om de smaken beter tot hun recht te laten komen, is het aan te raden een schep lucht in te ademen. Wat proef je precies? Bitter, zoet, zachtheid, fruit, drop of chocolade? Hoe langer je hiervoor je tijd neemt, des te meer smaken je zult ontdekken!

 

In tegenstelling tot wijn spuug je bier na het proeven niet uit. Een belangrijk onderdeel van het bierproeven is de afdronk. Deze is het best wanneer je het bier doorslikt. Bovendien zitten achterin de mond veel bitterreceptoren, die de bitterheid van het bier beter tot hun recht laten komen. (Volg de stelregel: een wijndrinker spuugt, een bierdrinker slikt)

 

De eerste slok kan wel eens een vreemde ervaring zijn, zeker wanneer je een nieuwe biersoort probeert. Bovendien hangt je smaakbeleving af van allerlei factoren: heb je net iets gegeten of gedronken? Had je grote dorst of niet? Om een bier goed te proeven, besteed je daarom aan je tweede slok net zo’n zorgvuldige aandacht als aan je eerste.

Nabeschouwen

Nu je het bier geproefd hebt, heb je er vast ook een mening over. Deel deze mening met anderen – misschien hebben zij dingen geproefd, die jij eerder niet herkende. Veel bierdrinkers vinden praten over bier bijna net zo leuk als bier drinken.

Wil jij ook een lekkere proeverij doen met je vrienden of familie? Check deze pagina voor meer informatie. Veel plezier met je zoektocht! Wij nemen er alvast één op!

Proost!

we mogen weer

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Hoe organiseer je een spetterend bedrijfsfeest?

Het organiseren van een bedrijfsfeest kan ontzettend leuk zijn, maar draagt ook behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich mee. Als organisator van het bedrijfsfeest wil je immers goed voor de dag komen en jouw collega’s het spetterende bedrijfsfeest geven dat zij verdienen. Hoe je de organisatie van zo’n spetterend bedrijfsfeest aanpakt, dat lees je in deze blog.

1. Zorg voor een informele sfeer

Jij en je collega’s kennen elkaar natuurlijk uit een formele situatie. Probeer daarom een beetje aan die formele bedrijfssfeer te ontsnappen. Dit kun je op verschillende manieren doen: geef het feest een leuk thema, deel een welkomstdrankje uit om het randje er alvast vanaf te halen, en zorg voor muziek waarbij de binnenkomers denken: hier is dat feestje!

bierbrouwerij de hemel

2. Save the date!

Het doel van een personeelsfeest is natuurlijk om je personeel te bedanken. Daarvoor is het van belang dat iedereen (of toch bijna iedereen) aanwezig kan zijn op het bedrijfsfeest. Laat daarom tijdig aan je collega’s weten wanneer het bedrijfsfeest zal plaats vinden. Verder is het handig om een strategische datum te kiezen: een dag waarop het leeuwendeel de volgende ochtend alweer vroeg in een vergadering moet zitten, is wellicht niet ideaal.

 

3. Boek een (ludieke) activiteit

Naast het bedanken van je collega’s, wil je je collega’s misschien beter te leren kennen en de onderlinge verhoudingen nog meer te optimaliseren. Om dit te bereiken kun je het zo gek maken als je zelf wilt (nou ja, zo lang het binnen de perken van het budget valt natuurlijk). Voor een onvergetelijk bedrijfsfeest kan het leuk zijn om een activiteit in te plannen. Ga met zijn allen escape room doen, karten, bezoek een brouwerij of koffiebranderij, maak chocolade of ga buggy rijden op het strand. Vooral activiteiten waarbij er in teamverband gewerkt kan worden, zijn echt een aanrader voor de teambuilding!

 

4. Kies voor passende catering

Een essentieel onderdeel van ieder bedrijfsfeest is natuurlijk de catering. Daarbij kun je het zo fancy maken als je zelf wilt. Wel is de vorm en hoeveelheid van de catering afhankelijk van het tijdstip van het feest. Begint jullie feest al tijdens de middagborrel, zorg er dan voor dat er volwaardig diner is geregeld. Maar ook voor bedrijfsfeesten in de avonduren is het belangrijk om de catering niet over het hoofd te zien. Na menig (alcoholische) versnapering, gaat er immers best een bitterbal of shrimpcocktail in!

personeelsfeest nijmegen

 

5. Informeer tijdig naar allergieën of andere eetwensen van de gasten

Het laatste wat je als organisatie op je geweten wilt hebben, is dat een gast met een anafylactische shock naar het ziekenhuis moet worden gebracht, omdat allergieën van de gasten niet goed in kaart zijn gebracht. Daarnaast is het belangrijk te informeren naar andere dieetwensen van de gasten, zoals specifieke eetvoorkeuren op basis van geloofs- of levensovertuiging. Zo voorkom je niet alleen ongemakkelijkheden, maar laat je ook zien dat je als bedrijf met iedereen rekening houdt. Daarmee draagt het bij aan de inclusiviteit van jullie bedrijfscultuur.

 

6. Leg je bedrijfsfeest vast

Dit kun je op verschillende manieren doen. Uiteraard kun je een fotograaf inhuren, maar het kan ook leuk zijn om een aantal analoge camera’s te laten rondgaan op het feest. Of wat dacht je van het huren van een fotohokje? Het bedrijf De Kamerakast en Fotohuisje.nl verhuren bijvoorbeeld fotohokjes met leuke accessoíres en attributen om mee op de foto te gaan. De foto strips zijn voor de gasten meteen een leuk aandenken aan jullie spetterende bedrijfsfeest!

de kamerkast de hemel

Jouw bedrijfsfeest bij De Hemel

De Hemel heeft tal van leuke opties voor het organiseren van een spetterend bedrijfsfeest. Zo kun je een rondleiding inclusief proeverij doen door de oudste stadsbrouwerij van Nijmegen, een heerlijk 3-, 4-, of 5-gangendiner of buffet nuttigen, een dansfeest tot in de late uurtjes en zelfs overnachten op locatie en bij zusterbedrijf Hotel Credible.

Heeft u interesse om uw bedrijfsfeest bij De Hemel te organiseren of heeft u andere vragen met betrekking tot de organsisatie van feesten en partijen, vul dan dit contactformulier in, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    /* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

    Trouwen? Tips voor het opstellen van de gastenlijst

    Trouwen? Waar moet je op letten bij het maken van je gastenlijst?

    Bij het voorbereiden van een bruiloft komt natuurlijk veel kijken. Eén van de belangrijkste, en misschien ook wel lastigste dingen is het opstellen van de gastenlijst. Nodig je nu wel of niet die ene collega uit, waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt? En wat doe je met familieleden die niet goed met elkaar over weg kunnen? En hoe zorg je dat het aantal gasten past binnen het budget? Kortom: waar moet je nu precies op letten bij het maken van je gastenlijst? Om je hier een handje bij te helpen, schreven wij een aantal tips voor het opstellen van je gastenlijst.

    trouwlocatie lunch nijmegen

    Bedenk wat voor een soort bruiloft het gaat worden

    Voordat jullie beginnen met het opstellen van de gastenlijst, is het handig om een (grof) idee te hebben van het soort bruiloft dat jullie gaan houden. Wordt het een groots feest waarbij de gasten een ‘plus 1’ mogen meenemen, of gaan jullie voor een intiemere sfeer waarbij alleen mensen die dicht bij jullie staan worden uitgenodigd? Omdat dit in grote mate bepaalt hoeveel ruimte er is op jullie gastenlijst, is het goed om hiermee te beginnen.

     

    Maak allebei een eerste lijst met de mensen die jullie willen uitnodigen

    Nadat jullie helder hebben wat voor een bruiloft jullie voor ogen hebben, is het handig om los van elkaar een lijst met namen op te stellen voor mensen die jullie willen uitnodigen. Zeker wanneer het een intiemere bruiloft gaat worden, is het handig om wel een richtlijn af te spreken voor het aantal mensen dat één ieder op zijn lijst zet. Zo voorkom je dat de één zijn lijst die van de ander ver overstijgt en wordt het evenwicht bewaard.

     

    Categoriseer je gastenlijst

    Je gastenlijst kan al gauw onoverzichtelijk worden. Het is daarom handig je gastenlijst te categoriseren. Maak bijvoorbeeld een onderscheid tussen familie, vrienden, kennissen en collega’s. Ook daarbinnen kun je weer mensen van elkaar onderscheiden, bijvoorbeeld op basis van prioriteit. Zet de mensen die het belangrijkste voor jou zijn bovenaan. Zo maak je het in een later stadium gemakkelijker voor jezelf om te schrappen in de lijst (want geloof me: je zult waarschijnlijk moeten schrappen).

    bruiloft klooster nijmegen

    Leg de gastenlijsten naast elkaar

    Nu jullie allebei een eigen lijst hebben opgesteld en ingedeeld naar prioriteit, is het tijd om de lijsten naast elkaar te leggen. Waarschijnlijk zit er aardig wat overlap in jullie lijsten: jullie kennen immers veel dezelfde mensen. Al die dubbele namen kunnen weggestreept worden. Gefeliciteerd: jullie hebben de eerste versie van jullie gastenlijst opgesteld!

     

    Vergelijk het totaal aantal gasten met het budget en/of de locatie

    Nadat jullie de eerste versie van de gastenlijst hebben opgesteld, moet deze vergeleken worden met jullie budget en locatie. Past het totale aantal gasten wel? Vaak blijkt de initiële lijst te lang. Schrik dus niet als er geschrapt moet worden: dit is meestal het geval. Het onderscheid op basis van prioriteit dat jullie eerder al hebben aangebracht in de lijst helpt jullie bij het kiezen wie er op de lijst mag blijven en welke namen jullie helaas zullen moeten wegstrepen.

     

    Vergeet niet: het is júllie bruiloft.

    Het kan soms lastig of ongemakkelijk voelen om mensen van de lijst te schrappen. Soms voelt men een sociale verplichting bepaalde mensen uit te nodigen ‘omdat dat nu eenmaal hoort’. Vergeet daarom niet dat het júllie bruiloft is. Jullie bepalen wie je wel en niet wilt uitnodigen.

     

    Voor meer tips over het voorbereiden van je bruiloft, kijk ook eens op de pagina´s:

    Trouwen? Waar moet je op letten bij het kiezen van jouw perfecte trouwlocatie

    10 tips voor een prachtige bruiloft

    Je bruiloft voorbereiden, hoe doe je dat?

    Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bruiloft bij de Hemel? Neem gerust contact met ons op via dit contactformulier of kom een kijkje nemen bij ons in de Commanderie van Sint Jan!

      Uw naam (verplicht)

      Uw e-mail (verplicht)

      Uw telefoonnummer (verplicht)

      Onderwerp

      Uw bericht

      /* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */