Uitzending over De Hemel op tv!

Uitzending over de Hemel op tv!

Nijmegen 1 Het Mysterie van het Hemelse Gerstenat, 

Een hemelse tv uitzending van de Lokale tv omroep Nijmegen1 over stadsbrouwerij de Hemel en hoe zij hun heerlijke Hemelse bieren brouwen. Mooie beelden van de stadsbrouwerij en het Brouwerscafé met het prachtige terras.

De brouwerij maakt 10 heerlijke bieren die allemaal duurzaam worden gemaakt en een eeuwenoude oorsprong hebben.

Brouwerij De Hemel is een bijzondere brouwerij. Voor het eerst sinds honderden jaren begon oprichter Herm Hegger in 1983 een nieuwe Nederlandse brouwerij. Van begin af aan onderscheidde brouwerij Raaf zich door bijzondere bieren; als eerste in Nederland herintroduceerde de brouwerij gelegenheidsbieren als Kerstbier en Paasbier. Als eerste Nederlandse brouwerij ook tarwebok, speltbier en authentiek oud bier op basis van drie jaar in open vaten gerijpt bier. In de Hemel begon het allemaal in 1996 opnieuw.

De  tv uitzending geeft met beeld en geluid het proces van bier maken weer. Het proces:

Wat zijn de stappen van het bier brouw proces?

Mouten

Mouten is het verwerken van granen tot gedroogde, gekiemde korrels. Deze korrels worden mout genoemd.

Schroten

Schroten is het vermalen van de gedroogde mout. Dit wordt gedaan om het zetmeel los te laten komen.

Maischen

De geschrote mout wordt in water opgelost. Het mengsel wordt voor verschillende periodes tot verschillende temperaturen gebracht.

Klaren

Dit onderdeel kan vergeleken worden met het clarifiëren van bouillon. Na het maischen is er een suikerrijke vloeistof overgebleven, waarin er nog vaste bestanddelen ronddrijven.

Wort koken

Wort is de basis van het bier. Dit bevat, zoals eerder genoemd, vergistbare en onvergistbare suikers. De verhouding tussen de zoetheid en de alcoholgehalte is cruciaal.

Gisting

Het wort wordt gefilterd en gekoeld. Om de kans op bacteriën te minimaliseren, moet het koelproces zo snel mogelijk plaatsvinden.

Bottelen

Vaak wordt bier voordat het gebotteld wordt nog eens gefilterd. Het gist wordt verwijderd en een helder bier is het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *