Tien tips voor een geweldige bierproeverij

Brouwerscafé en Restaurant de Hemel is bij velen bekend om haar geweldige assortiment speciaal bieren, die allemaal in de kelder van het pand de Commanderie van Sint Jan worden gebrouwen. Dichter bij de bron kun je dus niet zitten! Een fantastische plek dus om een heerlijke bierproeverij te doen. Maar hoe haal je nu het beste uit jouw bierproeverij? Daarvoor schreven wij deze blog met tien tips voor een geweldige bierproeverij.

 

Tip 1: Een bierproeverij ervaar je samen!

Hoewel het proeven een individuele aangelegenheid is, zal een bierproeverij succesvoller zijn wanneer je de ervaring deelt met collega’s, familie of vrienden! Borrelen (een bierproeverij valt hier zeker onder!) is bij uitstek een sociale bezigheid. Zorg er dus vóór de proeverij voor dat je een leuk gezelschap op de been krijgt. Bij tip 10 zie je waarom een leuk gezelschap extra van belang kan zijn voor een succesvolle bierproeverij!

 

Tip 2: Kies een goede locatie

Een bierproeverij zal nooit te gek worden als niet iedereen goed op zijn gemak is. Het kiezen van een goede locatie, waar je lekker kunt zitten, een goede sfeer hangt en jezelf kunt zijn, is daarbij van groot belang. Of dat nu in je woonkamer is, op zolder, of bij ons op het mooiste terras van de oudste stad van Nederland, een mooie locatie met een goede atmosfeer is een onmisbaar ingrediënt voor een goede proeverij!

Tip 3: Proef verschillende bieren

Met verschillende bieren bedoelen we verschillende stijlen bier. Een proeverij met alleen maar witbieren zal minder geslaagd zijn dan een proeverij waarin je in aanraking komt met verschillende soorten bieren. Smaken verschillen: in jouw borrelgroep zitten verschillende mensen, die natuurlijk allemaal verschillende voorkeuren hebben. De één houdt meer van een volle, fruitige IPA, de ander zweert bij en rokerig bokbier. Door het aanbod aan bieren breed te maken, heeft iedere deelnemer er vast een voltreffer tussen zitten!

 

Uiteraard zijn er ook groepen die bestaan uit doorgewinterde bierdrinkers, die allemaal al lang hun voorkeur kennen. Voor hen is het wellicht interessanter om een ‘themaproeverij’ te organiseren met alleen maar tripels of pilseners. Elke groep heeft zijn verlangens.

 

Tip 4: Durf voor het onbekende te kiezen

Waak ervoor niet alleen bieren te nuttigen die je bekend zijn. Voorkeur hebben is prima, maar om een proeverij waanzinnig te laten slagen, is het raadzaam om over je eigen grenzen heen te durven gaan. Kies eens voor een bier waarvan je nog nooit gehoord hebt. Een bierproeverij is een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe voorkeuren te ontdekken.

 

Ook (misschien wel juist) hier geldt voor de ervaren bierdrinker: wees niet bang om voor het onbekende te gaan.

 

Tip 5: Drink de bieren in de juiste volgorde

Voor een goede bierproeverij is het van belang bieren in de juiste volgorde te drinken. Begin met de lichtere bieren en sluit af met de zwaardere exemplaren. Als je begint met een zwaarder bier, valt het lichtere biertje dat je erna drinkt qua smaak vaak weg. Het is zonde om dat afbreuk te laten doen aan je proeverij. Vaak valt de zwaarte van het bier samen met het alcoholpercentage. Sommige bieren hebben echter een grotere smaakintensiteit dan hun alcoholpercentage doet vermoeden. Het is nuttig om hierover vooraf informatie op te zoeken!

Heb je geen zin of tijd om zelf het werk te doen? Bij de Hemel hebben we de proeverijen op smaak opgebouwd. Zo beginnen we proeverijen met de frisse Luna (hooggistend ‘pils’) en eindigen we met het zware, volle Nieuw Ligt, een gerstewijn van 10 procent. Dus of je nu een Hemelse of Helse proeverij bij ons komt drinken, het werk is al voor je gedaan!

 

Tip 6: Laat je informeren

Begin zodra je de bieren voor je op tafel hebt staan niet meteen met drinken. Laat je informeren over het bier dat je gaat drinken. Ieder bier heeft zijn verhaal – dit verhaal horen maakt van een proeverij een feestje. Bij de Hemel vertelt de bediening je bij het serveren iets over het bier dat je gaat drinken. Stel hen gerust vragen als je meer wilt weten over het bier! Maar ook als je thuis een proeverij organiseert, is het aan te raden om voorwerk te doen. Je zult zien dat kennis over het bier iets toevoegt aan je beleving!

 

Tip 7: Bij een drankje hoort een hapje

Iets eten naast je bierproeverij voegt echt iets toe! Echte bierproevers eten vooral brood om de smaak te neutraliseren alvorens ze aan een nieuw bier beginnen. Voor een casual proeverij is een borrelhap echter vaak goed geschikt! Sommige bieren combineren goed weg met bepaalde hapjes. Lichtere bieren combineren prima met zoutere hapjes als kaas of noten, terwijl donkerder bieren een mooi paar vormen met chocolade.

Bepaal voor aanvang van je proeverij welke hapjes je met welke bieren wilt combineren. Of wees eens gek en stort je op een uitgebreide ambachtelijke borrelplank – zo heb je combinatiemogelijkheden te over!

uit eten nijmegen 2018

 

Tip 8: Neem je tijd

Bier proeven is geen wedstrijd. Neem voor ieder bier de tijd om het goed te proeven. Als je dorst hebt, kun je het best een pilsje of een glas water drinken. Tijdens een bierproeverij is het belangrijkste dat je geniet. Neem daar dan ook gerust de tijd voor!

 

Tip tussendoor: hoe proef je eigenlijk bier? Welke stappen doorloop je? Waar let je op tijdens het proeven? Voor tips over dit onderwerp, bekijk ‘Bier proeven doe je zo’

 

 Tip 9 Maak aantekeningen

Een nieuw biertje proberen kan verschrikkelijk lekker zijn. Het kan lastig zijn je te herinneren hoe het smaakte – zeker wanneer je maar het maar één keer geprobeerd hebt. Als je aantekeningen maakt over de smaak, geur en het uiterlijk van het bier, is het achteraf makkelijker op te roepen hoe je een bier ervaren hebt. Zo weet je later nog precies wat jij lekker vond en dus weer eens kunt (laten) inschenken!

Bovendien ben je door het maken van aantekeningen bewuster aan het proeven: wat proef je precies en wat vind je ervan? Je zult merken dat je een veelheid aan smaken zult herkennen als je heel bewust bezig bent te beschrijven wat je proeft.

Dit kun je met pen en papier doen, maar er zijn ook hele apps voor ontwikkeld, waarin je precies kunt bijhouden welk bier je gedronken hebt en wat je ervan vond. Een voorbeeld is de app Untappd, maar er bestaan uiteraard ook andere varianten.

 

Tip 10: Nabeschouwen

Wanneer de proeverij erop zit, zul je allemaal een mening hebben over wat je geproefd hebt. En anders dan het gezegde beweert, valt over zeker smaak te twisten! Bespreek met elkaar wat jij het lekkerst vond en waarom! Vonden jullie dezelfde bieren het lekkerst of juist niet? Je zult zien dat iedereen een andere ervaring kan hebben bij hetzelfde bier. Fervente bierdrinkers weten: soebatten over bier is bijna net zo lekker als bier drinken zelf!

bierproeverij nijmegen

Als je deze tips volgt, kun je je verzekeren van een waanzinnige bierproeverij! Proost!

 

Zijn we nou tips vergeten? Doe jij het liever anders? Wij zijn zeer benieuwd hoe jij een proeverij zou organiseren. Laat het ons hieronder weten!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *