Stout. Nieuw op de tap

Nieuw! Hemelse Stout vanaf heden op de tap!

Het is het jaar van de momentum bieren! Bij De Hemel brouwen we in 2014 in een hoog tempo verschillende seizoensbieren uit alle windstreken. Dat betekent nieuwe experimenten met bier recepten uit hoofdzakelijk Europa. Na de Dubbel en de I.P.A. komen er dit jaar nog bieren zoals een Berliner Weizen, Krolsch en Premium Pils! We gaan terug in de tijd, en geven eer aan verschillende tradities van het bier brouwen. Dit jaar hebben we al verschillende bieren op de wisseltap gehad, zoals de I.P.A., Dubbel en Rafael. Vanaf nu hebben we een Stout op de tap. Gebrouwen volgens Ierse traditie met gebrande mout. Het bier is donker van kleur, pittig van smaak en met een zachte afdronk.

Wat is Stout?

Stout heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. Stout heeft een branderige bittere smaak doordat het bier is gebrouwen met gebrande of geroosterde mout. Het bier kan zowel met hoge- als lage gist gebrouwen worden. Bij De Hemel worden alle bieren met een hoge gist gebrouwen. onder andere omdat dit voor een volle zorgt.

Het is een variant van de biersoort porter, porter heeft vergelijkbare kenmerken als Stout. Oorspronkelijk werd Stout voor het eerst gemaakt in Londen rond het jaar 1730. Het bier bleef lange tijd een Engelse bierstijl, met varianten als ‘Russian imperial stout’ en ‘milk stout’, ook wel ‘sweet stout’ genaamd. De meest bekende Stout komt uiteraard uit Ierland, namelijk Guinness Bier. Gekenmerkt door de bijna zwarte kleur & meestal getapt met een minimale schuimkraag. Deze biersoort noemt men ook wel ‘bitter stout’ of ‘dry stout’. Andere soorten stout uit Ierland zijn worden gebrouwen door de Brouwerijen Beamish en Murphy’s.

Vanaf wanneer kan ik Stout drinken bij  De Hemel in Nijmegen?

Het bier is vanaf 16 april 2014 te drinken bij de Hemel, uiteraard geldt hiervoor zoals altijd de regel: op=op! Je kan genieten van dit heerlijke biertje tijdens de lunch, borrel of diner. Kies je favoriete plekje op het terras, in het Brouwerscafé of in het restaurant. Wat vind jij van dit experiment? Deel je ervaringen hieronder! stout bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *