Bier proeven
Daar zit je dan, zojuist neergestreken op de terrasstoel en je hebt zin in een biertje. Nu kun je bij de Hemel je hart ophalen, want er is keuze uit twaalf zeer verschillende bieren die in Stadsbrouwerij de Hemel gebrouwen worden.
Maar bij het openslaan van de kaart schrik je: de namen van de bieren komen je onbekend voor. Je kunt niet terugvallen op een zekere, veilige keuze. Nee, vandaag moet je eraan geloven: je gaat een nieuw bier proeven.
Voor sommigen is het proeven van bier een ware wetenschap: met academische precisie weten ze toetsen van mango en citrus te herkennen in de geur, en weten ze de afdronk in zeer rake termen te typeren. Veelproevers onderscheiden gemakkelijker verschillen in geur, smaak, mondgevoel en afdronk. Ieder bier is anders en over ieder bier valt dus iets anders te zeggen.
Maar proeven van een glas gerstenat is helemaal niet iets dat enkel is weggelegd voor bierconnaisseurs. Iedereen die een biertje drinkt vormt zijn of haar eigen ervaring en mening. Maar ook wanneer jij je als ongeoefende bierliefhebber op het terras laaft aan een nieuw biertje, zijn er stappen die je kunt volgen die het simpelweg lessen van de dorst scheiden van het goede proeven. Om een goede proefervaring te creëren, doorloop je de volgende drie stappen: kijken, ruiken en proeven.
Kijken
Neem nog voor je daadwerkelijk met het proeven aan de slag gaat eens de tijd om je biertje aandachtig te bekijken. Houd het glas tegen de zon in en onderzoek hoe je drankje eruit ziet. Ieder bier heeft zijn eigen kleur, mate van troebelheid en dikte van het schuim. Al deze uiterlijkheden geven je al een hoop informatie over het bier, nog vóór je überhaupt een eerste slok genomen hebt. Bier smaakt niet alleen heel lekker; de ervaring van het bierdrinken begint al bij het bekijken van je glas.
Ruiken
Het proeven begint, vreemd genoeg, met de neus. Wist je dat het grootste gedeelte van je smaak bepaald werd door je reukzintuig? Het is voor het proeven van een biertje dus essentieel om via de neus kennis te maken.
Dus ruik aan je bier (maar pas op dat je je neus niet in het schuim steekt). Wat ruik je? Sommige bieren ruiken fruitig, andere kruidig. Of zoet. Sommige bieraroma’s kunnen zelfs toetsen van chocolade bevatten.
Laat het bier na een eerste poging in je glas walsen: op die manier komen meer aroma’s vrij. Je zult zien dat de geur van bier de dorst ernstig kan vergroten!
Wat jij ruikt kan anders zijn dan wat een ander herkent. Door erover te praten, kun je elkaar helpen geuren beter te herkennen. De zoektocht naar jouw favoriete bier onderneem je dan ook het best samen!
Proeven
Na al het voorwerk dat je hebt verricht, kun je beginnen aan het belangrijkste onderdeel: het proeven.
Neem een slok van het bier. Nu is het van belang dat je de slok goed rond laat gaan in je mond. Laat het bier vloeien over je tong, langs je tanden en je gehemelte. Op die manier beleef je een optimale smaakervaring!
Concentreer je op het mondgevoel dat het bier afgeeft en neem de tijd om goed te proeven. Om de smaken beter tot hun recht te laten komen, is het aan te raden een schep lucht in te ademen. Wat proef je precies? Bitter, zoet, zachtheid, fruit, drop of chocolade? Hoe langer je hiervoor je tijd neemt, des te meer smaken je zult ontdekken!
In tegenstelling tot wijn spuug je bier na het proeven niet uit. Een belangrijk onderdeel van het bierproeven is de afdronk. Deze is het best wanneer je het bier doorslikt. Bovendien zitten achterin de mond veel bitterreceptoren, die de bitterheid van het bier beter tot hun recht laten komen. (Volg de stelregel: een wijndrinker spuugt, een bierdrinker slikt)
De eerste slok kan wel eens een vreemde ervaring zijn, zeker wanneer je een nieuwe biersoort probeert. Bovendien hangt je smaakbeleving af van allerlei factoren: heb je net iets gegeten of gedronken? Had je grote dorst of niet? Om een bier goed te proeven, besteed je daarom aan je tweede slok net zo’n zorgvuldige aandacht als aan je eerste.
Nabeschouwen
Nu je het bier geproefd hebt, heb je er vast ook een mening over. Deel deze mening met anderen – misschien hebben zij dingen geproefd, die jij eerder niet herkende. Veel bierdrinkers vinden praten over bier bijna net zo leuk als bier drinken.
Wil jij ook een lekkere proeverij doen met je vrienden of familie? Check deze pagina voor meer informatie. Veel plezier met je zoektocht! Wij nemen er alvast één op!
Proost!
Goedemiddag,
Graag zou ik willen weten of er voor as zaterdag eind middag nog plek is voor een rondleiding en bierproeverij.
En wat daar de kosten van zijn. Het gaat hier om 2 personen.. kadootje voor vaderdag.
Mvg kelly
goedemiddag ,
wij zijn 9 september met een vriendengroep in nijmegen en zouden graag die zaterdag rond 4 uur een bier proeverij willen .. is dit mogelijk en wat zijn de kosten hiervan ?
met vriendelijke groet
peter meijer